Over mij

6 mei 1953
Ernst Daniël Smid, geboren te Enschede als 6e kind in een gezin van 9 kinderen

1960
Verhuisd naar de Achterhoek (Lichtenvoorde)
Basisschool CVO Lichtenvoorde tot 1965

1965-1970
MULO met diploma A.B & Middenstandsdiploma

St. Franciscusschool voor MULO (later MAVO)
Tijdens de schooltijd en kort daarna waren we samen met mijn ouders op koor. SURSUM CORDA heette het toen. Samen met mijn vader en moeder, Anneke, Jan , Nando, Inge zat ik op dat koor elke donderdagavond. Het spatte uit elkaar toen we wat ouder werden en inzagen dat het een ouwe wijvenclub was geworden. Op naar wat jongers dus, want zingen dat leek me wel wat.

1968-1971
Notenkrakers, een revuegezelschap dat elke zondag bij elkaar kwam en oefende voor jaarlijkse uitvoeringen. Aanvankelijk 2, later 6 voorstellingen en nog later door heel Nederland. Aldaar de 1e schreden op weg naar het podium. Ik zong met mijn broer (Nando) het onsterfelijke “Parelvisserduet”. Opnames daarvan moeten nog bij Nando te verkrijgen zijn. Hij bewaarde altijd alles. We namen het op op de bandrecorder die onze ouders van ons hadden gekregen ten tijde van hun 25 jarig huwelijk. Etentje in de garage thuis! (groot gezin, kleine beurs.)

1971-1973
Operette vereniging Winterswijk. 1e operette “Vie Parisienne”Jacques Offenbach. De regie was in handen van Anneke van der Graaf. Voormalig sterzangeres van het toentertijd zich Forum noemende operagezelschap van Twente.

Anneke van der Graaf en haar partner Harry France waren helemaal wild van mijn stem en ik was maar wat graag bereid het aanbod van Anneke aan te nemen voor zangles. Ze heeft me geloof ik een jaar gecoached en stond erop dat ik naar Amsterdam zou gaan om daar een studie aan het conservatorium te gaan volgen.”Jij kan het en je gaat het maken ook..”Ik las een oproep in de krant voor deelnemers aan de “Operastudio” van de Nederlandse Opera. Ik waagde het erop en belde op voor een auditiedatum. Op de vraag van welk conservatorium ik dan wel kwam, luidde mijn onsterfelijke antwoord..”zoek je talent of papieren..?” Afin, ik kreeg een datum en verscheen voor de auditie in het pretentieuze operacomplex. De Stadsschouwburg Amsterdam. Ik op toneel een man of 6 midden in de zaal. Midden tussen die club zat een man me strak aan te kijken. Hij glimlachte toen hij mijn angst zag. De wat bolle ogen vanachter een onduidelijk gedateerd brilletje keken me uitnodigend en geruststellend aan. Ik begon te zingen en paste alle trucs van de zanglessen toe. Adem laag houden en vooral niet persen op je keel. De druk ontweek echter elders en ik weet niet of de man met de vriendelijke ogen iets had gemerkt. Maar plotseling stond hij naast me en vroeg me wat ik wilde.”Zanger worden” “dat gaat lukken dat weet ik zeker maar je bent te min voor de studio op dit moment. Ik wil dat je naar het conservatorium gaat..” Om een lang verhaal kort te maken..Dat was nou Hans de Roo..intendant van de Nederlandse Opera. Onlangs overleden en node gemist tot op heden.

1975-1978
Conservatorium Amsterdam. Thans Sweelinckconservatorium. Solozangdocente Erna Spoorenberg. Geniale docente. Een vrouw die van zangers persoonlijkheden maakt als dat in hen zit. Smaak, raffinesse, schoonheid en passie waren de lessen die ik naast zang bij haar mocht ontvangen. Operaklas in de Irenekerk Amsterdam Buitenveldert. Grote dank aan Max Dooijes..voormalig danser van Het Ballet der Lage Landen.
Hij maakte van een rare snijboon een bewegende zanger.

1978-1980
Door toeval een engagement verworven voor de lieve som van DM 1900,- bruto per maand in het Stadtebundtheater HOF. Ik reed een collega/vriend..zanger naar een auditie in Munchen. Als zanger doe je auditie bij de grote agenturen. Die bepalen dan wel wat goed voor je is. Mijn vriend redde het niet en op het verzoek van de secretaresse van de agent ( Stoll/HAASE), deed ik dan maar een voor mijn gevoel zwaar-premature-sollicitatie. Verdomd ik werd doorverwezen naar een theater. HOF in Bayern-ganz-oben. Ik werd met vliegende trom aangenomen en voor ik het wist was alles rond.
Mijn 1e rol : Mefisto in Faust. Tjongejonge wat een start. De terugreis naar Amsterdam met een verdrietige vriend zal ik nooit meer vergeten!! Maar ja, life must go on!

Ik zong in HOF
1. Mefisto
2. Germont(Traviata)..
3. Mama Agata (travestierol in Viva La Mama van Donizetti)
4. Barbier..( barbiere di Siviglia)
5. Onegin..Onegin Tschjaikovski
6. Figaro ‘Nozze di Figaro’ Mozart
7. Onkel Chang Land des L chelns..
8. Lazar Wolf..Anatevka
9. Frank Fledermaus

In die tijd werd ik een intieme vriend van Winnifred Wagner. Ik kreeg dank zij haar een stipendium voor de Bareuther Festspiele, een ongelooflijke eer voor een jonge zanger in die tijd. Ik was de meest veelbelovende jonge zanger uit de deelstaat volgens haar. Zo lief als dat mocht klinken, zo slecht beviel me de eer.

De Festspiele ervoer ik als een overdreven pompeuze, machtsgeile tentoonspreiding van tegen de borst stuitende Duitse onzin en grootheidswaanzin. De 6 kaarten die elk wel 100DM waard waren, heb ik aan een stel Japanners gegeven. Immers zij waren het die uitgefloten en luid bejegend, toen zij tijdens Parsifal spontaan applaudisseerden. Het bleek een doodzonde. De gedachte dat mijn kaarten goed zouden zijn voor wellicht een herhaling gaf mij grote voldoening. De vriendschap die aanvankelijk bestond tussen de oude Winnifred en mijn persoon was snel bekoeld toen ik tijdens een nazit van Traviata in Bayreuth, mijn tegenspeelster Susan Salms Moss wilde voorstellen. Edoch, de ravenzwarte ogen en de zwarte krullen tekenden het prachtige joodse gelaat van Susan en dat was de reden voor Winnifred om haar vervolgens totaal te negeren en haar uitgestoken hand terug te nemen. Einde verhaal.

Moordtijd gehad in HOF, de mooiste van mijn totale Theaterleven.

1980-1985 Wuppertal
Wuppertaler Bühnen. Ik kon kiezen tussen Mannheim, een National Theater of het dichter bij NL gelegen Wuppertal, het werd het laatste. De frequentie van voorstellingen werd heviger en de druk steeds groter. Ik zong er zo’n 30 grote en kleinere rollen. Van onbekende Wagners tot Verdi’s en Puccini’s. Donner…(Rheingold)..Morald..(Die Feen)..Wolfram..(uit Tannhauser)..Don Giovanni (Don Giovanni)..Carlo..(Forza del destino)..Falke..(Fledermaus)Henri..(der opernball)..Silvio.. (Paljassen) enzovoorts. Tussendoor gastoptredens in Dettmold (Don Giovanni), Mannheim..(Traviata), Rotterdam …(Atilla) etc.

1984 Warschau
In het kader van de Warschauer herfst speelden we met het theater Wuppertal..Die Spieler van Sjostakovitsch.

1985-1990 Enschede. Amsterdam. ORATORIA
Onder leiding van Gerard Akkerhuis mocht ik veel Europese steden aandoen voor het vertolken van oratoriarollen. Christus in de Johannes Passion of de aria’s in de Matthäus Passion Remona..Brescia Verona…Vicenza…Antwerpen, Notre Dame Parijs. Eglise Saint Clothilde (kerk van Cesar Franck). Den Haag Kloosterkerk (cantatediensten voor o.a. het Koninklijk huis, incognito).

Hoofdstadoperette
Nasoni in Gasparone en..Danilo in Lustige Witwe

Opera Forum/Nationale Reisopera
Graaf uit Nozze di Figaro Barbier Belcore (Elisir d’amore)Falke Sharpless( Butterfly), Tarquinius (Rape of Lucretia), Nederlandse opera Een der Deputati..Don Carlos..G Verdi FOLZ..Een van de Meister in de Meistersinger von Nurnberg, Dr Faustus, titelrol in wereldpremiere van opera door Conrad Boehmer.

1990-2008:
MUSICAL/Show/ OPERA/Oratorium/TV/Radio
Op een avond ter gelegenheid van de World Press Photo hoorde een delegatie van Joop van den Ende mij. Op de vraag of ik geinteresseerd was in musical antwoordde ik negatief. Echter bleek later dat het om een musical ging waarin zingen niet rudimentair bleek en mijn interesse nam toe. Ik werd JAVERT in 407 voorstellingen van Les Miserables. Daaropvolgend stond ik een half seizoen in de World Fantasy Dinner Show bij Frank Wentink. Een enorme leerschool. Vervolgens kwam mijn meest bevredigende creatie, naast Simone Kleinsma was ik de Bloedbarbier van Fleetstreet. Sweeney Todd. Een sensatie!!! Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen gaf me de kans om Von Trapp te mogen spelen in 300 voorstellingen van de kraker “The sound of Music”. Uitverkochte zalen en romantiek waren de ingrediënten van een heerlijke avond theater.

Inmiddels meldde zich de TROS met een eigen TV programma. “Una Voce Particolare”. Het begon aanvankelijk als een “Jonge Mensen op het Concertpodium” voor amateurs, maar mede door o.a mijn eigenwijze doordrammen over een andere vorm, werd het programma een geweldige HIT. Meer dan 1.2 miljoen kijkers en dat voor een klassiek programma!!? Een zeer persoonlijke zoektocht naar de passie van Giacomo Puccini leverde gouden TV op in de documentaire “Una Storia Particolare..PUCCINI!” Bij omroep Gelderland ontwierp ik een personality programma over klassieke muziek “Parlando” ook dat mocht zich verheugen in steeds stijgende marktaandelen (Tom Mallo) Naast de regulier CD opnames verraste ik vriend en vooral vijand met een zelf uitgebrachte Cd. De titel..? “PURO” succesvol in de verkoop en verrassend van kwaliteit. Dat was het oordeel van de recensenten. In Belfast zong ik nog een serie Il Trovatore. Ik zong de rol van LUNA. Bij de reisopera was mijn laatste rol..Valentin in Faust. In 2006 zong ik de titelrol in Nabucco en in 2007 de rol van Jago in Otello, beide in de RAI te Amsterdam.

Van 2006 tot en met januari 2008 deed ik de presentatie van het televisieprogramma Wonderlijke Wegen bij de NCRV. Hierin ging ik op zoek naar bijzondere en waar gebeurde verhalen over mannen en vrouwen die hun sporen nalieten in de geschiedenis van Nederland. Vanaf februari tot en met mei 2008 presenteerde ik het televisieprogramma Kaaskoppen & Waterlanders bij de NCRV. Hierin ben ik op zoek gegaan naar de idealen en drijfveren van mannen en vrouwen die ons land hebben gemaakt tot wat het nu is. De serie is gebaseerd op de Canon van Nederland: een selectie van de vijftig belangrijkste personen en gebeurtenissen die de loop van de vaderlandse geschiedenis in belangrijke mate hebben bepaald.

9 mei 2008, geridderd in de Orde van Oranje Nassau:
Totaal onverwacht en compleet verrast, word ik door burgemeester Schoenmaker geridderd in de Orde van Oranje Nassau bij gelegenheid van mijn 30-jarig artiestenjubileum. Ik krijg deze onderscheiding omdat ik mij op exceptionele wijze verdienstelijk heb gemaakt voor de klassieke muziek en mijn talent veel respect afdwingt en ook de manier waarop ik dat talent heb ingezet voor de samenleving, zo meent de burgemeester. Ook voor het feit dat ik via televisie- en radioprogramma’s als Una Voce Particolare en Muziek aan Tafel al jarenlang operette, opera en andere klassieke muziek toegankelijk maak voor een breed publiek. Een bijzondere prestatie in deze tijd van eendagsvliegen en populaire muziekprogramma’s als X-factor en Idols zo meent de burgemeester.

2008-2010:
Ik bewaar supermooie herinneringen aan 4x 3000 bezoekers bij mijn Jaarbeursconcerten in Utrecht t.g.v. 50-Plusbeurs. Vanaf september 2008 tot en met maart 2010 tweemaal een tournee met de 3 Baritons langs de Nederlandse theaters. In april 2010 audities voor een nieuw seizoen Una Voce Particolare dat vanaf september 2010 werd uitgezonden door de NCRV.
In juni 2010 presenteerde ik een nieuwe documentaire bij de EO, God in de Lage Landen. Hierin ging ik op zoek naar hoe het Christendom in ons land kwam, wat belangrijke bewegingen zijn en hoe het tot in het heden doorwerkt.
Op 22 april 2010 mocht Ernst Daniël Smid zijn eigen roos in ontvangst nemen. Ernst Daniël kreeg deze witte roos voor zijn creativiteit, veelzijdigheid en ambassadeursschap voor diverse goede doelen, maar bovenal voor zijn zangkunst.

2011-2012:
Operazangeres Cristina Deutekom krijgt op 26 oktober 2011 met een galaconcert een eerbetoon in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Vrienden en vakgenoten brengen haar een hommage ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag. Ongeveer 1500 mensen wonen het concert bij, onder wie prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. De opbrengst van de avond gaat naar het Rode Kruis.
In mijn theaterprogramma ‘Meesterlijk klassiek’ ga ik op zoek naar de verhalen achter de opera en achter de bedenkers van vele prachtige melodieën met medewerking van Francis van Broekhuizen, Maghen Hilgersum, Rutger de Vries en een negenkoppig orkest o.l.v. Henk Ruiter

2012-2013:
Op 13 september 2012 verliest mijn vrouw Rosemarie de strijd tegen de gevolgen van alvleesklierkanker op 47-jarige leeftijd.
Vanaf 22 september 2012 tot en met april 2013 heb ik naast o.a. René van Kooten, Lone van Roosendaal en Maaike Widdershoven een hoofdrol in de Joop van den Ende musical Aspects of Love van Andrew Lloyd Webber en ben ik genomineerd voor de beste mannelijk hoofdrol kleine musical. Deze musical is voor de allereerste keer te zien in Nederland. Aspects of Love is een verhaal over de ongrijpbare facetten van liefde en verlangen. In november 2012 duik ik voor het derde seizoen weer in het christelijke verleden van Nederland voor het EO programma God in de Lage Landen.

2013-2014:
Na de laatste voorstelling van Aspects of Love in april heb ik in mei 2013 heb ik een gastoptreden verzorgd bij de Toppers in elke avond een uitverkochte Arena. In de zomer van 2013 speel ik de rol van Otis. Een hoofdrol in de Shakespeare minimusical Otis of Othello tijdens het rondreizende theaterfestival De Parade. In augustus heb ik de Amstel Award in ontvangst mogen nemen. Men vindt dat de award mij toekomt voor niet alleen mijn talent, maar tevens omdat ik het vak met veel plezier en passie doorgeef an jong talent. Een grote eer! Eveneens in augustus heb ik workshops gegeven in Frankrijk. Na het overlijden van Rosemarie in 2012 wil ik bouwen op de fundamenten van mijn verdriet en wordt in 2013 is de Stichting Pijn bij Kanker opgericht. Het initiatief tot de oprichting van deze stichting is genomen door een gemengd gezelschap van betrokken en deskundige specialisten op medisch, organisatorisch en financieel gebied.  Op 11 november is Het Rozengala tot stand gekomen met een opbrengst van bijna 200.000 euro voor de Stichting Pijn bij Kanker voor meer onderzoek naar pijn bij kanker. De laatste drie maanden van 2013 was de agenda gevuld met een nieuwe serie concerten met de 3 Baritons in de Nederlandse theaters.

Vanaf 9 januari tot eind april 2014 ga ik met dochter Coosje, winnares van een Gouden Kalf en bekent van The Voice of Holland, het theater in met onze eigen theatervoorstelling “VOOR ELKAAR”.

Ik heb me daarnaast ook ingezet voor diverse goede doelen. Ik ben ambassadeur van Stichting Weeshuis Egyam in Ghana en Oxfam Novib. Sinds november 2008 mag ik me als eerste Nederlander een Hear the World ambassadeur noemen naast Annie Lennox, Mick Jagger, Placido Domingo, Dionne Warwick, Bryan Adams, Joss Stone, Rod Steward, Amy Winehouse en vele internationale artiesten. Mijn jarenlange ervaring in theaters heeft me laten zien dat het slecht gesteld is met de bescherming van het oor. Het klinkt nu eenmaal niet logisch om je oren te beschermen wanneer je naar een concert gaat, laat staan als je je vak beoefent. Echter oren zijn ook onderhevig aan slijtage. Daarom zet hij zich graag in voor meer bekendheid over het belang van een goed gehoor.

Ik sta mijn leven lang al aan verlaging van de drempel voor met betrekking tot perceptie van klassieke muziek in het algemeen en vocale muziek in het bijzonder. Dat gebeurt met Una Voce Particolare..met Parlando met Night of the VOICE in Enschede (9000 bezoekers) met mijn TROS radioprogramma op 4 “Muziek aan tafel” en nu met mijn radioprogramma ERNST DANIEL elke zondagavond op Radio 4 elke zaterdag met De Barbier van Hilversum op Radio 4.

Ik zal nimmer nalaten een persoonlijke, niet alleen muzikale, reis aan te bieden aan een ieder die nog niet weet hoe gepassioneerd componisten, zangers en regisseurs werken. Ik zal geen medium schuwen om mijn boodschap over te brengen.

Mijn plannen voor de komende tijd:

  • Radioprogramma Ernst Daniël elke zondag van 18.00 – 19.30 uur.
  • VOOR ELKAAR, een eigen theaterprogramma met dochter Coosje over vaders en dochters van jan t/m april 2014.
  • Circa 100 concerten per seizoen.