Ridderorde

Koninklijke Onderscheiding voor Ernst Daniël Smid

Op vrijdag 9 mei 2008 reikte burgemeester Schoenmaker van Bussum aan Ernst Daniël Smid (bariton) namens H.M. de Koningin de versierselen van het Ridderschap uit.  Ernst Daniël Smid is in theater Spant! in Bussum benoemd tot Ridder in de Orde van de Oranje Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding bij gelegenheid van zijn 30-jarige artiestenloopbaan. In zijn toespraak benadrukte de burgemeester dat Ernst Daniël Smid zich al 30 jaar lang op exceptionele wijze verdienstelijk maakt voor de klassieke muziek en daarmee voor een belangrijke, unieke tak van sport, in de kunstsector. Zijn talent dwingt veel respect af, alsmede de wijze waarop hij dat talent heeft ingezet voor de samenleving.

De burgemeester noemde Ernst Daniël Smid één van de eminentste inwoners van de gemeente Bussum. Hij bouwde zijn carrière geleidelijk op vanuit een klein theater tot en met de prestigieuze Carnegie Hall in New York. “U bent in Nederland een bekend en gerenommeerd musicus die het gepresteerd heeft om velen te interesseren en te inspireren voor de klassieke muziek in al haar facetten”, aldus burgemeester Schoenmaker.

Ernst Daniël Smid laat voor de camera van RTL Boulevard weten gezegend te zijn met een paar ongelooflijk lieve trouwe vrienden en last but not least, waar ben je zonder familie, vrouw en kinderen, broers en zussen?  Zij zijn mijn dagelijkse troost, mijn inspiratie, mijn enig doel in mijn leven. Een woord van dank aan Hare Majesteit voor het feit dat zijn liefde voor het vak is opgemerkt en uit de anonimiteit van dagen is opgetild naar deze erkenning.