Opera lezing

 

OPERA – Bedrijfsvoering vol passie
Lezing door Ernst Daniël Smid

Waar liggen parallellen tussen moderne bedrijfsvoering en oude meesters? En wat heeft uw bedrijf met klassieke grootheid te maken?

Noem één bedrijf waarin zoveel disciplines elkaar ontmoeten als de opera. Zang, dans, muziek, decors, licht, geluid, kostuums, choreografie, etc. Alle afdelingen zullen het met elkaar eens moeten worden om de toeschouwer een (ont)spannende, verrassende of emotionele voorstelling te kunnen voorschotelen. Democratie is dan een mooi woord, maar na lang overleg maken regisseurs, dirigenten, zangers, choreografen, decor en kostuumontwerpers, lichtontwerpers en sounddesigners een uiteindelijke versie van het geheel dat dan weer bewaakt wordt door de eindverantwoordelijke, de regisseur.

Dat is voorwaar geen makkelijke weg, maar zeer de moeite waard. Want uiteindelijk gaat men naar de theaters en concertzalen om zich te laten ontroeren, of te verbazen, om te lachen of om de wenkbrauwen te fronzen. In de opera worden we geconfronteerd met alle emoties die ons leven kent… Jaloezie, verraad, eenzaamheid, liefde, passie, dood, moord, wraak, en allerhande frustraties. Emoties die veelal ook gedeeld werden door de makers van al deze mooie verhalen op muziek, de grote componisten.

Beethoven, de arme drommel kon nergens geborgenheid van een relatie vinden en werd stokdoof en hoorde zelf nooit zijn beste werken.
Verdi, had zijn moeder hem niet als baby verstopt in de klokkentoren hadden we hem nooit gekend, en de dood van zijn vrouw en 2 kinderen binnen 2 jaar sloeg hem totaal uit het veld en werd vreemd genoeg de wedergeboorte van de grootste Italiaanse operacomponist ooit.
Vivaldi, ‘il prete rosso’, de rode priester werd Venetië bijna uitgejaagd door arrogante aristocraten en daar hebben ze tot op de dag van vandaag nóg spijt van!
Tchaikovski de man met de trieste oogopslag, van huis uit gezegend met krankzinnig talent maar ook met geestelijke labiliteit. Was zijn dood natuurlijk of was het toch moord of nog triester…zelfmoord!
Donizetti werd door ziekenbroeders in een dwangbuis uit zijn eigen repetities afgevoerd om totaal krankzinnig te sterven in een eenzaam hospitaal. De koning van het Belcanto had in één bed teveel de liefde bedreven…

Ernst Daniël Smid vertelt en boeit zoals u dat van hem gewend bent uit zijn meer dan 10 jarige televisieloopbaan als presentator van “Una Voce Particolare” en van zijn Radio 4 programma “Ernst Daniël op 4”. Zijn gepassioneerde verteltrant zal u doen huiveren, lachen en u wellicht ontroeren en u zult vooral ook de overeenkomsten waarnemen tussen ons ”gewone” mensen en de grote componisten, want ook zij vonden zichzelf “gewone” mensen. Dus als u tijdens of na de lezing van Ernst Daniël Smid denkt: ”Hé… dat slaat op mij, zo doe ik het ook, of zo wil ik het ook gaan doen”, is dat geen toeval. Laat u verbazen, ontroeren, meeslepen en inspireren door de mannen achter de grote klassieke werken. Ga op reis met Ernst Daniël Smid.

Deze lezing is te boeken via Performer Agency, tel.nr +31 6 21 81 06 82.
Uiteraard is het ook mogelijk om de lezing te combineren met een exclusief optreden van Ernst Daniël Smid, eventueel uitgebreid met andere artiesten.