Weblog

Recensie VOOR ELKAAR

VOOR ELKAAR is een heel mooie ingetogen en persoonlijke theaterproductie.
Door: Jacques Nachtegaal – Het Collectief N & P

 

Sinds begin januari van dit jaar reist Ernst Daniel Smid samen met zijn dochter Coosje door ons land met de hartverwarmende theatershow “Voor Elkaar”. Het is een mooie ambachtelijke, ingetogen en zeer persoonlijke voorstelling geworden. Een herontdekking van vader en dochter en omgekeerd. Maar ook een inkijkje in het leven van de mens Ernst Daniel Smid, in feite modafinil online vanaf zijn vroege jeugd tot aan nu. Een show waarin Ernst zich kwetsbaar weet op te stellen en daarmee een mooie open inkijk biedt in zijn soms wel chaotische leven.

 

Als het voordoek zich opent zit Ernst aan een keukentafel een brief te schrijven, een brief aan zijn dochter Coosje. Coosje is de dochter van Ernst en zijn in 2012 op veel te jonge leeftijd overleden echtgenote Roos. Maar Roos was niet alleen echtgenote, moeder van Coosje maar ook Ernst zijn manager. Heel vaak begeleide zij Ernst op zijn tournee, en zij die haar zo hebben leren kennen, weten wat een geweldige schat van een vrouw zij was. Het is dan ook meer dan begrijpelijk dat ze en enorm gat heeft achtergelaten in het leven van Ernst en Coosje. Dat gemis komt ook in deze zeer persoonlijke voorstelling sterk naar voren. Het is overigens niet zo dat er ook maar een moment is waarop dit overlijden gebruikt wordt om er ook maar enig voordeel mee te doen. Sterker nog Ernst en Coosje geven in dit programma een blijk van waardering naar deze prachtige vrouw. Ernst toont aan wat het met hem en zijn gezin heeft gedaan en dat wordt in het mooie materiaal dat hij en Coosje zingen heel goed duidelijk gemaakt.

 

Ik zei het al het is een mooi ingetogen voorstelling, geen overdadige smuk op het toneel een kwartet zeer getalenteerde musici en twee heerlijke stemmen. Verrassend is de kracht en zuiverheid van stem van Coosje. Ik had haar al eens eerder op tv horen zingen, maar nu live in het theater ben ik versteld van haar vocale kwaliteit. Ik ben helemaal om als ik haar “At seventeen” van Janis Ian hoor zingen en al eerder als ze uit Kinderen voor kinderen het lied “Frederique” zingt tovert ze de rillingen bij mij op de rug. Maar als Coosje haar versie van Frank Boeijen’s “Zeg me dat het niet zo is” zingt, tovert ze de tranen op mijn wangen. Ongekend dit lied heb ik nog nooit zo mooi en geëmotioneerd horen zingen, zelfs niet door Boeijen zelf, dit is misschien wel het meest ontroerende lied dat ik ooit hoorde. www.yourcanadianmeds.com Wat een klasse. Die klasse kenden we natuurlijk al van Ernst. Ik hoorde hem op diverse podia het meest uiteenlopende materiaal zingen, maar in dit theaterprogramma “Voor Elkaar” gaat hij en zijn dochter even helemaal van uit het hart aan de slag met prachtig, hoofdzakelijk, Nederlandstalig materiaal. Van chansons als “Liefde van Later” tot “Dochters”, maar ook “Mensch durft te leven” en Engelstalig “You be in my heart” en samen met Coosje John Lennon’s “Imagine” als hij net heeft verteld over zijn reizen voor Oxfam Novib waar hij op indrukwekkende wijze getuigenis van geeft. Typisch Ernst een reus van een kerel met een klein hartje dat vol warmte op de juiste plaats zit. Samen met Coosje heeft hij nog een aantal mooi toepasselijke duetten in dit programma, zoals “Pa” van Doe Maar en “Mijn Hart kan dat niet aan” van Huub van der Lubbe, wat vooral bekend is geworden door de uitvoering van Fré Spigt.

 

Het is een héél mooi en vooral persoonlijk theaterprogramma geworden waarin Ernst en Coosje een eerlijke kijk in hun leven bieden zonder daarmee valse sentimenten uit te lokken. Een programma dat een ieder die van mooi canadian pharmacy gezongen materiaal, van voornamelijk vaderlandse bodem, houdt moet gaan zien. Al is het alleen maar om te ontdekken dat een geweldig sterk zingende vader een net zo geweldig, en in de toekomst mogelijk nog beroemder, zingende dochter heeft die samen een voorstelling hebben gemaakt die je met regelmaat bij je kloten grijpt maar je ook gewoon bij Ernst aan de keukentafel plaatst en laat meelezen in Ernst zijn brief aan Coosje.

 

Terug naar het overzicht1 maart 2014 11:56

Reacties(5)

 1. Greetje dekker | 8 maart 2014 om 07.45

  Gisteren in Hoogeveen de voorstelling gezien, indrukwekkend!
  Het heeft mij geraakt. Prachtige zang en emotionele verhalen..
  Groot compliment !!

 2. Willy en Dineke Tieltjes | 9 maart 2014 om 18.49

  Vrijdagavond naar de voorstelling geweest in Hoogeveen .
  Het was geweldig we hebben genoten.
  De zang en muziek waren prachtig .
  Complimenten !!

 3. Leonie van Rooijen | 20 maart 2014 om 07.05

  Wat kan een mens geraakt worden….
  Gisteravond samen met mijn vader naar de voorstelling in Schiedam geweest, vanaf het eerste moment, het eerste verhaal, het eerste liedje met tranen gezeten. Denkend aan jullie levensverhaal maar natuurlijk ook aan mijn eigen leven, mijn vader maar ook aan mijn eigen kinderen…..
  De emotie die jullie in de liedjes konden leggen heb ik nog nooit zo krachtig gevoeld, grote complimenten.
  Bedankt voor deze fantastische voorstelling!

 4. Tonnie Jansen | 20 maart 2014 om 20.46

  Dinsdagavond jullie voorstelling in Schiedam gezien. Vond het heel emotioneel. Geweldig dat jullie dit zo konden brengen en wat verschrikkelijk moeilijk voor jullie. Schitterende nummers en goede muzikanten. Ondanks mijn eigen emoties een geweldige avond gehad. Ik wens jullie alle goeds en nog veel mooie theater avonden toe. Tonnie Jansen.

 5. Ute van Dalen | 19 april 2014 om 17.08

  Het was voor mij een bijzondere avond. Dat Ernst Daniël een fantastische stem heeft wist ik natuurlijk. Het geheel was zeer herkenbaar en raakte me. Samen met je kinderen afscheid moeten nemen van de persoon die alles voor je was is mij ook overkomen. Het is indrukwekkend hoe zij dat vorm geven. De keuze van de liedjes was geweldig-alles paste. Ik heb er veel aan gehad. Ik hoop dat ook Ernst Daniël en Coosje er energie uit kunnen halen.

Laat een reactie achter

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.